Het Mahler aan den Rijn    'Door Mahler geïnspireerd' 
 ATTENTIE! ... De Mahlerdag is definitief geannuleerd wegens corona en langdurige verbouwing van Theater Castellum

Het boek - 'Door Mahler geïnspireerd'

Gustav Mahler heeft in zijn tijd en zeker na zijn leven veel musici geïnspireerd tot het bewerken van zijn composities. Zijn symfonieën werden bewerkt voor kamermuziekensembles, zijn liederen werden getranscribeerd voor verschillende instrumentale bezettingen en zijn pianokwartet werd bewerkt voor een symfonieorkest.

Een boek gaat ook over Mahler als inspirator van vele andere kunstenaars. Dichters, schilders, beeldhouwers maar ook film- en theaterproducenten lieten zich inspireren door Mahler. 

In dit boek beleeft u Mahler in ... gedichten - schilderijen - beelden - film - theater - games. U hoort de muziek van Mahler in een geheel ander jasje. Mahler zoals je zijn muziek nog nooit hebt gehoord ... op beiaard en pianola, in jazz en pop, door harmonie- en fanfare-orkest. 

YouTube

De vele voorbeelden in dit boek worden 'geïllustreerd' met muziekvoorbeelden d.m.v. YouTube-filmpjes.  Deze filmpjes kunt u direct bekijken in de ... Digitale versie. Alle kopers van dit boek ontvangen per mail ook een PDF-digitale-versie. Daarin zijn alle Links naar de YouTube-filmpjes opgenomen. Terwijl u het boek leest kunt u direct de muzikale bewerking van het besproken stuk zien en beluisteren. Dit maakt dit boek uniek.

Het boek is te koop voor €15,00 plus 5,00 voor verzending, €20,00. Bestellen via jhoog33@hetnet.nl, graag vermelden ... uw naam en adres. Overmaken 20,00 op rekening NL22 INGB 0703 2032 58 o.v.v. Mahlerboek + uw naam en adresgegevens.

Inhoud    beknopte weergave  

Het boek bevat een verzameling van 429 muziekbewerkingen van Mahler. En ook balletten op Mahlers muziek, voorts gedichten, films en beeldende kunst. Mahler en jazz – dat alles door Mahler geïnspireerd.  Hieronder een opgave van de inhoud van het boek met enkele Links naar YouTube-filmpjes ter illustratie.

 • Bewerkingen in historisch perspectief

‘Heeft Mahler ook kunstenaars in de dichtkunst, literatuur, beeldende kunst, film en theater geïnspireerd?’ Dit boek bevat een verzameling van gedichten en specimen van andere kunstvormen dan muziek.  Vooral bewerkingen voor de meest uiteenlopende combinaties van instrumenten en in verschillende muziekstijlen. Naast klassieke bewerkingen jazz en rock. Maar ook ‘gekke dingen’ die zijn ontstaan door en met de muziek van Mahler. Zoals toeterende kippen, Mahler als game music, een taptoe van de U.S. Navy.

 • Bewerkingen zijn van alle tijden

Het bewerken van een bestaande compositie is waarschijnlijk net zo oud als dat er beroepsmatig muziek geschreven wordt. Al in de Renaissance werden volkse melodieën en liederen van troubadours overgenomen en bewerkt door de toen nog kleine groep professionele componisten.

 • Verein für musikalische Privataufführungen

Eind november 1918 richtte Arnold Schönberg in Wenen de Verein für musikalische Privataufführungen op.  Het plan was werken van Mahler en moderne componisten uit Mahlers tijd uit te voeren in kleine bezetting. Voor deze concerten bewerkte Schönberg Mahlers ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’.  Later volgde Erwin Stein (1921 - op verzoek van Schönberg) met een versie van de Vierde Symfonie voor kamerorkest. 

 • De symfonieën bewerkt - Vormen van bewerkingen 

We onderscheiden een aantal vormen van bewerkingen. Door de componist Mahler zelf, door andere componisten, door uitvoerende musici en ook door componisten die het thematisch materiaal uit het werk van Mahler gebruiken en verwerken in hun eigen composities. 

https://www.youtube.com/watch?v=8UgGLEccLWE

 • De liederen bewerkt
 • Het Pianokwartet en de Cantate Das klagende Lied

Anders is het wanneer een componist het thematisch materiaal van Mahler gebruikt om het te verwerken in zijn compositie. Dan ontstaat er een nieuw werk waarbij Mahler als inspirator dient. In dit verband wordt aandacht besteed aan de ‘voltooiing’ van het Pianokwartet. Van het Scherzo zijn slechts enkele fragmenten overgeleverd. Alfred Schnittke heeft van deze fragmenten een compleet Scherzo gemaakt van bijna 8 min. – en daarmee dit deel ‘voltooid’. Enguerrand-Friedrich Lühl-Dolgorukiy voltooide het Scherzo (4.40 min.), maar heeft er ook nog twee andere delen aan toegevoegd … in het idioom van Mahler (zie het Pianokwartet)

 • Composities en bewerkingen op thema’s van Mahler

Songs for Mahler 
Bewerkingen van David en Colin Matthews 
Bewerkingen van E-F. Lühl-Dolgoruckiy
Onbekende liederen op gedichten van Mahler

 • Mahler in ballet

Veel choreografen hebben de muziek van Mahler als muzikale dragen gekozen voor hun balletten. In dit boek worden deze balletten gepresenteerd en door de YouTube-filmpjes kunnen ze ook worden bekeken.    https://www.youtube.com/watch?v=TQh5-mRFGsM

 • Mahler en jazz 

Transformatie naar jazz. Een werk kan van muzikale vorm veranderen: klassiek wordt jazz. Aan dit fenomeen wordt een apart hoofdstuk gewijd. De muzikale thema’s blijven herkenbaar in een vrije bewerking van de jazzmusicus. Een nieuw werk ontstaat in een andere kunstvorm in de muziek, alleen het thematisch materiaal is ‘geleend’. Soms zijn het slechts enkele korte fragmenten van de 14 originele thema’s die aan Mahler refereren. Recent zijn nieuwe jazz- composities ontstaan

 • Mahler in het theater en de film

Films over het werk en het leven van Mahler en films met muziek van Mahler.                     https://www.youtube.com/watch?v=BJT5BUZr_9Y

 • Gedichten waarin Mahler en/of zijn muziek het onderwerp is

Gedichten over Mahler en/of over de muziek van Mahler maar ook over hoe je Mahler beleeft.

 • Mahler in de beeldende kunst

In een hoofdstuk over beeldende kunst zien we schilderijen - portretten van Mahler en ook schilderijen (fragmenten) over de werken van Mahler. Voorts een kleine collectie bustes.

 • Mahler en volksliedjes

Volksliedjes zijn een bron van inspiratie geweest voor Mahler. Hij verwerkte ze in zijn symfonieën.

 • Jan Rot – Hertalingen van Mahler-teksten

Jan Rot hertaalde teksten van werken van Mahler.

 • Mahler in een ander jasje: 

In dit hoofdstuk worden tal van voorbeelden gegeven van zeer bijzondere bewerkingen van Mahlers muziek. Soms extreem, soms mooi en soms ...?
Mahler in de taptoe 
Mahler op de beiaard 
Mahler op automatisch spelende piano’s 
Mahler en game music 
Mahler in commercials 
Mahler in radio jingles

 • Uitgebreide discografie

De  discografie is geïllustreerd met de hoesafbeeldingen van de CD's.